Aikalisä omista ajatuksista – pieni rauhallinen hetki kaaokseen

Photo by Aron Visuals on Unsplash

Koko maailma on pelkkää koronaa. Tällainen fiilis on tullut kun olen jutellut työ- ja muiden kaverien kanssa. Eikä toki mikään ihme, media tuuttaa uutista aiheesta ja sen vierestä ja tottahan näin vakava asia pyörisi mielessä, vaikka media hieman jarruttelisikin.

Vaikka on hyvä olla ns. tilanteen tasalla, niin ajatusten pyöriminen pelkästään tämän aiheen ympärillä ei välttämättä ole hyväksi. Voi olla töitä ja opiskelua tehtäväksi, perheen kanssa läsnäolemista, itsestä huolehtimista tai jotain muuta miellyttävää tavoiteltavaa.

Olen joskus käyttänyt tätä asiakkaiden kanssa, joiden kanssa on haluttu fokusoida ajankäyttöä, mutta tämä sopii myös erinomaisesti tähän tilanteeseen.

Idea on siis sopivin väliajoin palauttaa oma keskittyminen ylenmääräisestä murehtimisesta ja omien ajatusten lietsomisesta johonkin muuhun, mielellään rakentavampaan tekemiseen.

  • Laita herätys/kalenterimerkintä/tms joka piippaa 1-2 tunnin välein ja kiinnittää huomiosi.
  • Lopeta mitä olit tekemässä ja hengitä muutama kerta (3-10) syvään. Keskity hengitykseen.
  • Kun mieli on rauhallinen, tsekkaa mitä olit tekemässä ja ajattelemassa arvioi, että lisääkö tuo tekeminen tai ajattelu parempaa oloa vai ahdistusta?
  • Mieti mihin olisi hyvä kiinnittää huomio seuraavan 1-2 tunnin ajan.

Omalla kohdalla muistuttelen itseäni n. tunnin välein, mutta toisinaan huomaan nopeamminkin, jos ajatus lähtee väärälle jengalle ja huomio on tehohoidossa olevissa potilaissa tai jonkin epämääräisen lähteen uutisessa. Ei auta mihinkään, ei lisää ymmärrystä eikä varsinkaan rauhoita mieltä. Sitten koitan kääntää takaisin huomion esim. töihin. Mikä olisi seuraava juttu, joka olisi hyvä saada aikaiseksi? Musiikkia kuulokkeisiin ja keskityn siihen seuraavat 20-30 minuuttia. Lisään motivaatiota keskittymiseen ajatuksella, että myöhemmin haluan käydä ulkona kävelemässä/jumpalla ja siihen mennessä olisi hyvä saada nämä tehdyksi.

Ei tämä missään tapauksessa kaikkivoipa hopealuoti ole, mutta hyvä keino opetella palauttamaan keskittymistä niihin asioihin joita haluaa edistää. Tai tässä tapauksessa pois niistä, jotka lisäävät ahdistusta.

Kokeile ja kerro miten toimii.

Antti

Tietokirjailija, motivaatiokuiskaaja ja ihmisten valmentaja. Yrityspuolella sanahirviö agile transformation & culture make-it-happen Lue lisää minusta ja palveluistani. Ja tutustu vinkkipiiriin.