Itselle muistiin koronaeristyksen ajaksi

Photo by Aarón Blanco Tejedor on Unsplash

Kirjoitan tämän nyt itselleni muistiin ja vinkeiksi, että miten pysyä kasassa koronaviruksen aiheuttaman eristyksen ja mahdollisen stressin vuoksi.

Hyväksy

Tilanne on nyt mikä se on, eikä murehtimalla muuksi muutu. Koita unohtaa hetkeksi kaikki se mikä jää tekemättä ja mieti mitä nyt voi tehdä, joka vie ajatukset muualle tilanteesta. Hyväksy myös, että välillä vituttelee, ahdistaa ja varmaan pelottaakin, vaikka oletkin tuollainen kaikenkattava, monessa liemessä keitetty jätkämiesisäntä. Mielessä on oma ja lähipiirin terveys, tarttuuko tauti ja jos niin miten vakavana ja riittääkö silloin hoitoa? Miten ihmisten työt ja talous? Jos joku tipahtaa polvillee, niin pääseekö ylös sieltä miten helposti? Kestääkö muiden kasetti? Vaikka samaan aikaan jopa intoilemme uudesta (etätyö)tulevaisuudesta, niin osan pinnalla kuohuu ja eristyminen ahdistaa. Pärjääkö ihmissuhteet kun päivittäiset/viikottaiset hengähdystauot on poissa? Ihme olisi, jos ei vähän ahdistaisi.

Hyväksy, että et ollut ennen koronaa täydellisesti itseäsi ohjaava superihminen, et ole sen aikana, etkä varmaan sen jälkeenkään. Nyt mennään läpi hankalien aikojen ja tärkein tehtävä on koittaa selvitä mahdollisimman pienillä vahingoilla.

Hyväksy, että tällä hetkellä voit auttaa parhaiten pysymällä kotona ja kyselemällä kavereiden vointia ja kuulumisia. Ja vaikka kirjoittamalla tätä blogia.

Rutiinit

Kun normaalin ajan rutiinit ovat nyt poissa (työmatkat, lounaspaikan etsinnät, salitreenit, afterit jne) niin koita pitää ja rakentaa jotain (työ)päivän rutiineja, jotta päivä rytmittyy mielekkäästi. Koita mahdollisuuksien mukaan myös rajata aktiivinen työaika, jotta työ ei valahda pitkin päivää ja päädyt olemaan koko ajan “töissä”. Aamupala, lounas, pienehkö taukoverryttely, kone kiinni ja iltapäiväkävely.

Ja riko se joskus huvin vuoksi ja muuten vaan. Lounaan sijaan pitkä päiväkävely, lue kirjaa aamulla uutisten sijaan ja syö aamupala sängyssä. Jotain mitä ei normaalisti tekisi.

Ajatukset muualle

Kun on hyväksytty, että paljon on meneillään ja aika vähän voi suoraan vaikuttaa isoon kuvaan, niin voi miettiä että mitä voisi tehdä joka pitää itsensä kasassa. Jotain mikä voisi jopa innostaa ja viedä mukanaan, saa ajan kulumaan, lisää toiveikkuutta ja mieluusti hyvää oloa. Lukea kirjoja? Piirtää? Kirjoittaa? Opetella käsilläseisonta tai kävelyä? Joogata niin maan perkeleesti? Järjestää virtuaalinen runonlausuntailta? Kyykkyhaaste? Meditoida?

Kokeile jotain? Jotain mihin riittää kaistaa ja voi kokeilla. Jos tuntuu, että ei tämä nyt oikein, niin jätä sikseen ja kokeile jotain muuta.

Kyllä tästäkin selvitään.

Nämä olivat siis itselleni. Jos näissä on jotain sinulle, niin ole hyvä.

Ja vielä, mitä sulle kuuluu?

Antti

Tietokirjailija, motivaatiokuiskaaja ja ihmisten valmentaja. Yrityspuolella sanahirviö agile transformation & culture make-it-happen Lue lisää minusta ja palveluistani.