Keski-ikäisen lihansyöjän kuolema

villain

Minä olen lihansyöjämies.

Olen se tyyppi, joka kesällä syö suoraan grillistä kolme annosta lihaa, pari pakettia makkaraa ja vähän perunasalaattia. Pizzassa täytteeksi valikoituu jauheliha, pepperoni, kinkku ja salami. Mielestäni pekoni on paras tapa aloittaa päivä ja toisinaan myös päättää se. Buffassa valitsen lautasella sovelletun ruokaympyrän eli ns. lihavadin.

Hiljattain kuitenkin on tapahtunut jotain ja nyt on lihansyöjämiehen aika päättää päivänsä.

Katsoin taannoin Cowspiracy -dokumentin. Yllätyin, että lihansyönti on suurin yksittäinen tekijä ilmastonmuutokseen. Eikä ole pitkä aika kun selvisi, että Suomessa joissain teurastamoissa eläimiä suorastaan rääkätään ennen teuraalle menoa. Tänä syksynä  WHO listasi prosessoidun lihan (makkarat, kinkut, pekoni jne) syöpää aiheuttavaksi tekijäksi.

Vaikka kaikki edellämainitut ovat merkittäviä asioita, niin ilmastonmuutos on tällä hetkellä niin iso asia, että mistään muusta ei ehkä edes pitäisi puhua. Se on ollut mm. yksi tekijä tällä hetkellä vallitsevassa Syyrian kriisissä ja sitä kautta tapahtuvassa pakolaiskriisissä. Sikäli tilanne jatkuu vastaavanlaisena, niin tämä on ollut vain pientä esimakua tulevaisuudesta.

Vaikka olen aiemmin ajatellut yhden ihmisen merkityksettömyydestä vaikuttaa isompiin asioihin, niin ajattelin että tämä voi olla hyvä kohta tehdä poikkeus ja ajatella toisin. Ja tehdä jotain.

Olen vähentänyt lihansyöntiä. Punaisen lihan ostaminen on loppunut lähes kokonaan ja broileria ym. tulee ostettua aiempaa vähemmän. Olen koittanut löytää vaihtoehtoja lihalle ja kokeilen mitä kaikkea kasvisruokavalio voisi tarjota.

En missään tapauksessa aio jeesustella valinnoilla. Todennäköisesti syön tulevaisuudessakin lihaa. Mutta huomattavasti vähemmän.

Se miksi kuitenkin päätin blogata aiheesta, liittyy tuohon poikkeuksen tekemiseen ja vaikuttamiseen. Jos minä, melkolailla laiska ja välinpitämätön sekaravinnon syöjä havahdun ja teen asialle jotain (vähennän lihansöntiä, kokeilen uusia vaihtoehtoja) niin uskon, että lisäkseni löytyy muitakin.

Jos asialle voi tehdä jotain, niin mikä olisi parempi hetki kuin nyt.

Lihansyöjämies tulee kuolemaan, jotta minä ja muut voisimme elää.

 

 

 

http://www.cowspiracy.com/

Animal agriculture is responsible for 18 percent of greenhouse gas emissions, more than the combined exhaust from all transportation.

http://www.upworthy.com/what-is-the-role-of-climate-change-in-the-conflict-in-syria

We are experiencing a surprising uptick in global insecurity … partially due to our inability to manage climate stress.” That’s how Columbia University professor Marc Levy (who also does studies for the U.S. government) summed it up.

 

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1445840319105.html

Lehmää hakataan päähän kepillä. Toista lehmää tökitään sähköpiiskalla tilassa, jossa eläin ei voi liikkua eteenpäin. Sätkivää lammasta raahataan jaloista pitkin saastaista lattiaa.

Oikeutta eläimille -järjestö toimitti STT:lle videon, jonka se on kuvannut salaa neljässä teurastamossa.

– Täysin tuomittavaa. Nyt täytyy selvittää, miten kuvatut teurastamot toimivat ja onko tämä yleinen toimintamalli niissä, sanoo Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliiton (MTK) toiminnanjohtaja Antti Sahi.

http://yle.fi/aihe/artikkeli/2015/10/22/julmuutta-ja-valinpitamattomyytta-suomalaisteurastamoissa

Videomateriaali näyttää muun muassa, kuinka Suomen kolmanneksi suurimmassa nautateurastamossa huomattavan moni eläin ei tainnu ensimmäisellä yrittämällä, vaan yrittää päähän saamastaan iskusta huolimatta nousta ylös. Tainnutuksesta verenlaskuun kuluva aika on usein liian pitkä. Eläimet liikkuvat epätavallisesti verenlaskun aikana. Ruotsissa työskentelevän tainnutuksen asiantuntijan mukaan taintumus jää liian ohueksi.

http://yle.fi/uutiset/who_makkara_aiheuttaa_syopaa_punainen_liha_aiheuttaa_sita_todennakoisesti/8408172

Prosessoidun lihan, kuten makkaroiden, kinkun ja pekonin, syöminen aiheuttaa suolistosyöpää, sanovat Maailman terveysjärjestö WHO:n asiantuntijat. He pitävät lisäksi todennäköisenä, että punainen liha aiheuttaa syöpää.

 

 

Antti

Tietokirjailija, motivaatiokuiskaaja ja ihmisten valmentaja. Yrityspuolella sanahirviö agile transformation & culture make-it-happen Lue lisää minusta ja palveluistani. Ja tutustu vinkkipiiriin.