Kolme asiaa, mitkä opin uudestaan kirjaa kirjoittaessa

Photo by Danielle MacInnes on Unsplash

Tämä vuoden yksi mielenkiintoisimmista projekteista on nyt siinä vaiheessa, että se on “melkein valmis”. Kirja “Just sopivasti ketterä” nimittäin on kirjoitettu, kaunisteltu ja nyt lopulta livahtanut painoon. Ja vaikka kirjoitustyö onkin paketissa, niin toki tekemistä vielä riittää.

Usein kun tekee jotain ensimmäistä kertaa, niin se voi olla hieman jännittävää, kömpelöä ja suoraviivaistakin. Ja ennenkuin huomaakaan, niin se on ohi ja on hieman hämmentynyt olo. Tässäkö tämä nyt oli?

Koska tämän kirjan kirjoittaminen on verrattain tuore kokemus, niin listaanpa muutaman asian, jotka havaitsin tässä matkan varrella.

Kimpassa on kivempaa.

Itse saatan olla hieman omaan pakertamiseen ihastunut, mutta tämä kokemus viimeistään avasi silmät, että yhdessä tekeminen toimii paremmin. Työ etenee sutjakkaammin, kun kaveri on mukana kirjoittamassa. Ajatukset kipunoi kirkkaammin, kun on toinen mukana prosessissa sparraamassa. Tämän lisäksi vuorotellen nostelee toisen fiilistä, jos välillä alkaa epäilyttämään tai uuvuttamaan.

Mitä siis ikinä teetkin, niin mieti miten sitä voisi tehdä hyvän/hyvien tyyppien kanssa! Kiitos Jari, että lähdit mukaan kirjoittamaan.

Salli vision kehittyä työn edetessä.

Vaikka alussa saattaakin olla mielessä “kirkas” visio, että tuommoinen juttuhan tästä, niin oma oppi oli, että mitä nopeammin luopui tuosta kuvitelmasta, sen paremmin itse prosessiin tuli tilaa kehittyä.

Jos “kill your darlings” toimii pienempien rakastettujen fraasien karsimisessä, niin uskallan suositella välillä tarkastamaan omaa visiota. Ja päivittämään sitä paremmaksi!

Tätä sopii myös soveltaa moneen muuhunkin tekemiseen. Tietyin väliajoin on hyvä tarkistaa, että herättääkö se muutama kuukausi sitten asetettu mieltä kiihottava ja innostava tavoite vielä vipinää vai pitäisikö sitä hieman kääntää uuteen asentoon?

Vähän kerrallaan, pitkällä ajalla ja aloita ajoissa

Kaikki arvokas tapahtuu pidemmän ajan kuluessa, eikä sitä voi tehdä kerralla varastoon. On kyse sitten kovan kunnon kasvattamisesta tai rautaisen ammattitaidon kehittymisestä. Tämä oli myös hyvä kohta huomata, että kirjan kirjoittaminen on hieman enemmän kuin iltainen bloggaus. Ei onnistu yhdeltä istumalta, vaan vaatii kärsivällisyyttä toistaa kirjoittamista uudestaan ja uudestaan. Toisinaan myös silloin kun ei “huvita” tai silloin kun “ei ehdi”. Ja jos joskus aikoo saada valmista tai tulla paremmaksi, niin kannattaa aloittaa ajoissa.

Taika on se mikä alkaa tapahtua kun ensimmäiset tuhat kertaa on toistettuna. Sitten voi olla helpompi tehdä seuraavat tuhat toistoa. Mitä nopeammin aloittaa, sitä nopeammin toistoja alkaa tulla.

Jotta ympyrä vielä sulkeutuisi, niin näillä opeilla on kirjoitettu kirja, josta löytyy mm. näitä oppeja.

Valtava kiitos kaikille, että olen päässyt tekemään tätä.

Kirjaa on nyt mahku tilata ennakkoon verkkokaupasta ja blogin lukijoille on nyt herkullinen ennakkotilaajan alennnus!

Kampanjakoodilla KETTERÄ saa kirjan hintaan 20,- (sis. postikulut)

Tilaa kirja ennakkoon täältä!

Antti

Tietokirjailija, motivaatiokuiskaaja ja ihmisten valmentaja. Yrityspuolella sanahirviö agile transformation & culture make-it-happen Lue lisää minusta ja palveluistani. Ja tutustu vinkkipiiriin.