Mestaruuden tekijät


Lukaisin loman alkuun kirjan Zlatanista.

Jos kaveri ei kuulosta tutulta, niin kyseessä on siis joltisenkin menestynyt ruotsalainen jalkapalloilija.

Kirja oli melkoisen viihteellisesti kirjoitettu minä-muodossa ja jotenkin sanomiset tuntuivat sopivan tulisieluisen hyökkääjän suuhun paremmin kuin hyvin. Kiva ja nopeasti luettavissa oleva ajanviete siis, jos elämänkerrat tai futis kiinnostaa.

Ja sitten asiaan. En ole Zlatanin uraa kovinkaan tarkalla silmällä seurannut. Tiedän, että mestaruuksia ja maalikuninkuuksia on voitettu jonkinverran. Vaan nytpä kirjan loppupuolella oli tilastot ja nehän yllätti. Kymmenen viimeisen vuoden aikana yhdeksen mestaruutta kuudessa eri joukkueessa. Vaikka porukat ovat olleet jo laadukkaita ennen Zlatania, on kaveri myös ollut omalta osaltaan tekemässä tuota mestaruutta maaleillaan ja asenteellaan.

Seuraava ajatus oli, että onkohan paljon muita Zlatanin kaltaisia pelaajia, jotka seuraan tullessaan nostavat kaikkien tasoa sen verran, että itse joukkueesta tulee parempi. Ja tässä tapauksessa pitää tulla niin paljon parempi, että joukkue voittaa mestaruuden. Zlatan on näkyvä (ja kallis) osa joukkuetta, mutta tämän lisäksi on myös ns. “pukukoppipelaajia” jotka ovat tärkeitä tässä tason nostamisessa. Eivät loista parrasvaloissa, mutta saavat toiset pelaajat harjoittelemaan/pelaamaan/tekemään kaiken paremmin.

Tästä ajatus johti työelämään. Ketkä ovat työpaikan “Zlataneita”? Ja ennenkaikkea ketkä ovat “pukukoppipelaajia” joiden panos ei välttämättä näy suoraan tuloksessa, mutta jotka auttavat omalla panoksellaan nostamaan koko firman tasoa ja sitä kautta parempaa tekemistä?

suitkettle

Antti

Tietokirjailija, motivaatiokuiskaaja ja ihmisten valmentaja. Yrityspuolella sanahirviö agile transformation & culture make-it-happen Lue lisää minusta ja palveluistani. Ja tutustu vinkkipiiriin.