Voiman polkua tallattuna

kyyk

Osallistuin viikonloppuna Vierumäellä Suomen painonnostoliiton järjestemään Voiman Polku -seminaariin. Pienessä ajassa käytiin eri luennoitsijoiden toimesta aika tiukka tukku asiaa ja nyt on jonkin sortin tarve koittaa jäsentää tätä hieman.

Luentoja tapahtumassa oli n. 10 tuntiaja käytännön harjoituksiin oli varattuna nelisen tuntia kahdelle päivälle, jotka tehtiin pienryhmissä kiertäen eri rasteille. Käytännän harjoituksia olivat pitämässä luennoitsijat omasta aiheestaan.

Luentoja oli monenlaista ja kaikkien läpikäyminen ei ainakaan heti tunnu nyt mielekkäältä. Kiteyttäminen lienee haastavaa, mutta ehkäpä se voisi mennä jotakuinkin näin.

  • Tavallisen kuntoilijan kannalta on syytä ensin pistää perusasiat kuntoon niin ravinnon kuin treenaamisen suhteen.

Sen sijaan, että löytää Ugandalaista macaa aamupuuroon ja on taas löytynyt uusi hittilaji pariksi kuukaudeksi, niin syöpi riittävästi ja liikkuu monipuolisesti. Helppoa, mutta ah, niin kovin, kovin vaikeaa. Täällä blogissahan tuosta aiheesta varmasti lisää juttua jatkossakin.

  • Kilpailevalla urheilijalla harjoituksissa tärkeintä on toiminnallisuus, joka tässä tapauksessa tarkoittaa tarkoituksenmukaista harjoittelua.

Voimaa ei hankita voiman vuoksi, vaan siksi, että voidaan tehdä paremmin (nopeammin, kovempaa jne) sitä mitä omassa lajissa kuuluu tehdä. Ja pelkän voimanhankinnan sijaan, tulee aina miettiä, että miten se saadaan siirrettyä lajiin.

Molemmissa myös iso huomio turvallisuuteen. Jos tulee loukkaantumisia, pidempiä kipuja tms niin tavallisen liikkujan fiilikset tippuu ja tekeminen loppuu. Toisaalta huippu-urheilijalla loukkaantaminen antaa etumatkaa kilpailijoille, mahdollisesti aiheuttaa päätapahtuman väliin jäämisen (esim. Olympialaiset) tai pahimmassa tapauksessa lopettaa koko uran.

Voiman hankinta on myös vammojen ehkäisemistä etukäteen. Kun on perseessä ruutia tarpeeksi, niin se ehkäisee esim erilaisten polvivammojen syntyä.

Vaikka olen ymmärtänyt painonnostamisen melkoisen monipuolisena, niin yllätyin silti liikkeiden monipuolisuudesta ja haastavuudesta. Mahtavaa tekniikkaharjoittelua, jossa samalla liikkuvuus, voima, räjähtävyys kasvaa. Ja tästä on etua melko monessa lajissa.

Ja luonnollisesti fiilistä piristää, kun ympärillä on monenlaisista taustoista tulevaa alan tekijää. Mainio viikonloppu!

 

Antti

Tietokirjailija, motivaatiokuiskaaja ja ihmisten valmentaja. Yrityspuolella sanahirviö agile transformation & culture make-it-happen Lue lisää minusta ja palveluistani. Ja tutustu vinkkipiiriin.